Treffer unge svensker fra sykkelsetet

Sykkelen Den svenska kyrkan har skaffet seg.

Sykkelen Den svenska kyrkan har skaffet seg er en el-sykkel med parasoll og sammenleggbart bord. Dermed kan de gi alle som vil ha en kopp kaffe, en kanelbolle og en brosjyre om kirkens tilbud.

Da Svenska kyrkan i Oslo ville oppsøke unge svensker i byen, kjøpte de seg en trehjulssykkel med lasteplan.

av Ane Bamle Tjellaug

– Alle møteplasser vi skaper, handler om å senke terskelen for å komme til kirken. Sånn at senere, når ting enten går galt eller du har noe å feire, som et bryllup eller en barnedåp, så er det naturlig å komme til kirken, sier Anna Runesson.

Hun er prest i Margaretakyrkan, som er Svenska kyrkans menighet i Oslo.

Bare i Oslo er det rundt 50.000 svensker. Mange av dem er unge som har kommet til Norge for å jobbe. Og mange er medlemmer av Svenska kyrkan og dermed automatisk medlemmer av menigheten i Margaretakyrkan.

Kirken satser aktivt for å nå unge i alderen 18 til 30 år. Håkan Appel, som er församlingspedagog i Margaretakyrkan (noe som tilsvarer kateket i Den norske kirke), er hovedsvarlig for arbeidet med unge voksne i kirken, en gruppe som kalles Ung i Oslo. Teamet som jobber med denne gruppa består også av Frida Johansson, församlingspedagog, og prest Anna Runesson.

– Det er viktig og hele tida være oppmerksomme på hvilke behov som finnes blant de unge svenske arbeiderne, sier Runesson.

Rom for stillhet

Tidligere var de fleste unge svenskene i Oslo au-pairer som først og fremst hadde behov for å komme til kirken for å treffe andre svensker. Kirken ble en møteplass der de kunne være sammen med jevnaldrende hjemmefra, i tillegg til å bruke internett og få svensk «fika», på samme måte som unge gjør i Svenska kyrkan i London, Berlin og New York.

Nå er det ikke svenske au-pairer i Norge lenger. I dag kommer unge svensker for å jobbe på kafé, restaurant, hotell, butikk og lager. Det er dyrt å bo i Oslo, derfor bor de fleste svenskene sammen i kollektiv, og de jobber sammen ute i servicebransjen.

– Det påvirker virksomheten vår, for de unge svenskene har ikke det samme behovet for å komme sammen lenger, sier Appel.

– En av våre oppgaver er å tilby det stille rommet, og være tydelige på at vi kan gi rom for åndelighet som er viktig i en ung, formativ tid. Mange er stressa og trenger et sted der de kan finne stillhet. Og det kan de her i kirken, sier Runesson.

Kafé på hjul

Men hvordan skal kirken nå de unge voksne hvis de ikke kommer til kirken for å møte hverandre?

Håkan Appel hadde en idé. Svenska kyrkan på Kypros har satt opp en kirkebenk midt mellom to av de best besøkte svenske utestedene på Ayia Napa. Her deler de ut vann til festglade svensker. Appel hadde hørt om alle «partysvenskene» som kommer til Oslo. Da han var på jobbintervju til stillingen i Margaretakyrkan, spurte han om det ikke var mulig å kjøpe en sykkel for å sykle rundt i byen og gi vann til partysvenskene.

– Da jeg kom hit og skulle begynne å jobbe, sto sykkelen allerede der, ler Appel.
Nå har de pynta trehjulingen med logoen til «Svenska kyrkan i Oslo» og kjøpt en parasoll og et sammenleggbart bord.

– «Nå skal vi treffe partysvenskene», tenkte jeg. Men vi fant dem ikke. De fleste unge svenskene vi har møtt her, er her for å jobbe og har ikke tid til å feste, sier Appel.

Treffer unge i parken

Etter litt research fant kirken ut at mange svensker bor rundt Sofienbergparken på Grünerløkka. Så de syklet dit i stedet. Fra lasteplanet på trehjulingen deler de ut kaffe og kanelboller, og en liten brosjyre med informasjon om hva Ung i Oslo er.

– Vi hopper ikke på folk. Det er nok pågående gateselgere i Oslo. Vi prøver å se om noen reagerer når de ser at det står «Svenska kyrkan i Oslo» på sykkelen og henvender oss til dem, sier Appel.

Sykkelen er også viktig i kirkens diakonale arbeid.

– I Oslo er dop lett tilgjengelig og til en veldig lav pris. Om det ikke er veldig mye partysvensker her, er det noen som sitter i kollektivet og røyker hasj. Det er viktig at vi er synlig så også rusmisbrukere kjenner seg trygge på kirken, sier Appel.

– Dette er folk som aldri hadde kommet til kirken på egenhånd. Kirken vår ligger midt i sentrum, noe som gjør at vi må holde dørene låst for å unngå tyveri. Men hvis de har møtt oss i parken, blir kanskje steget litt lettere, sier Anna Runesson.

Om vinteren nytter det ikke å sykle ut i parken for å treffe folk. Da drar sykkelkafeen til konsertsteder der svenske artister spiller for å dele ut kaffe og engleformede reflekser til publikum. De planlegger også å åpne en permanent kafé med svenske spesialiteter.

Forsiktige, med tydelige

I Maragaretakyrkan er det flere tilbud til unge i alderen 18 til 30. De har blant annet et eget kor. Ung i Oslo har også arrangert kurs sammen med LO for å bevisstgjøre de svenske arbeiderne på hvilke rettigheter de har, i tillegg til blant annet matlagingskurs og pilegrimsvandring i Oslomarka.

«Ditt vardagsrum i byen» markedsfører kirken seg med. Her i leserommet kan unge svensker som jobber i Oslo, komme for å treffe hverandre, spille spill eller få svensk «fika».

«Ditt vardagsrum i byen» markedsfører kirken seg med. Her i leserommet kan unge svensker som jobber i Oslo, komme for å treffe hverandre, spille spill eller få svensk «fika».

I leserommet i kjelleren på kirken kan de unge møtes for å spille spill eller lese bøker. «Ditt vardagsrum i byen» markedsfører kirken seg med, blant annet på bussen som går mellom Sverige og Oslo.

– Vi er opptatt av å skape en møteplass der unge svensker kan komme sammen, uten at vi skal bli veldig misjonerende og spørre alle som kommer om de er frelst. Så vi er forsiktige, men likevel tydelige på at vi er en kirke, sier Runesson.

Etter at Ung i Oslo hadde arrangert kakebakekonkurranse, ble alle som ville invitert med inn i kirkerommet, der det var en kort andakt og mulighet til å tenne et lys.

– Lystenning taler til alle. Alle har en åndelig dimensjon, og vil kanskje tenne et lys for en syk bestemor eller noen andre de kjenner, sier Appel.

Oppsøker folk

Å treffe svensker som ikke oppsøker kirken på egenhånd, er viktig for Svenska kyrkan i Norge. Under valget i Sverige tilbød kirken å hjelpe til med valgavviklinga på den svenske ambassaden.

– Vi er vant til å møte mennesker og ville gjerne gjøre køen til noe positivt, sier Appel.
Dermed tok de med en gigantisk kaffetermos og ferske kanelboller til køen av folk som skulle stemme. Der møtte de et tverrsnitt av den svenske befolkningen. De fleste var positive til kirken.

– Dette er en måte å nå ut på: Å være god mot andre, er også å vise hvem Gud er, sier Runesson.

Denne artikkelen er i kategorien Relasjoner og fellesskap, Tilgjengelig.