Kristendom i ny innpakning

Gudstjeneste i Fellowship London

Gudstjeneste i Fellowship London (Foto: Fellowship London)

I Øst-London strømmer flere hundre unge kreative mennesker til gudstjenester som minner mer om rockekonserter enn søndagsmesser. 

Her blir kristendommens budskap formidlet i ny moderne drakt.

Tekst: Christina Skreiberg. Foto: Fellowship London

I bydelen Shoreditch i Øst-London har kristendom fått en oppblomstring blant unge, trendy Londonbeboere det siste året. Mellom to- og trehundre unge voksne – en miks av lokale kunstnere, designere og medietyper – strømmer til gudstjenestene til Fellowship London hver søndag. Gudstjeneste holdes i den populære kinoen Hackney Picturehouse, og det hele minner mer om en rockekonsert enn en gudstjeneste.

Disse gudstjeneste, og flere andre lignende initiativer, med sine hippe prester, sine mange unge medlemmer og ljomende rockemusikk, har gjort seg såpass bemerket i London at britiske Vogue har spådd at ”Hipster Christianity” blir et eget begrep i 2015.

Men, det er ikke bare gudstjenester fremført som rockekonserter som slår an i London om dagen. I følge den britiske avisen London Evening Standard har medlemstallene hos kirkene i Londons indre by steget med 16 prosent fra 2006 til 2012. Den populære kristne musikkfestivalen Greenbelt, som arrangeres i London 28. – 31. august, tiltrekker seg 20 000 besøkende. Samt at en av de største kristne date-nettstedene, Christian Connection, har mer enn 40 000 britiske medlemmer.

Vi har spurt Fellowship Londons inspirerende prest, 27-år gamle Elijah Kirby, om folk kanskje er mer opptatt av åndelighet nå? Og hva hans kirke gjør for å tiltrekke seg flere hundre mennesker hver søndag?

prest

Fellowship Londons inspirerende prest, 27-år gamle Elijah Kirby (Foto: Fellowship London)

 Tror du at flere og flere synes det er lettere å snakke om og å være troende eller åndelig i dagens samfunn?

Absolutt! England ble nylig erklært et ikke-kristent land, likevel har vi ikke opplevd en slik appetitt for de store spørsmålene: ‘Hva er det livet handler om? Jeg har møtt så mange mennesker som ikke går i kirken men som likevel stiller spørsmål om hvem de er, hva de kommer fra, er det et liv etter døden og så videre.

Hvordan er en typisk gudstjeneste hos Fellowship London?

Hos oss begynner gudstjenesten i det folk kommer inn av døren. Der ønskes gjester velkommen, og alle nye gjester får en goodie-bag. I London har vi bare eksistert i ett år, likevel har vi mange medlemmer. Forrige helg hadde vi 240 besøkende, og omtrent 10 prosent av de som kommer er nye ansikter. Vi vil at de skal føle seg velkomne.

Selv folk som sier de er ikke-troende kommer til oss, og det syns vi er fantastisk!

Å være kreative i stilen er vår kultur. Vår senior pastorer Ed og Lisa Young er ledende eksempler. Vi prøver å gjøre noe nytt hver gang, så gudstjeneste vil alltid variere i innhold og stil, men det er som regel vår «MC» (møteleder) som kickstarter gudstjenesten med å ønske velkommen fra scenen. Vi håper at vi overrasker, er tankevekkende og at vi presenterer evangeliet på en reell og relevant måte.

Vi har et budskap for hver gudstjeneste, og budskapet er alltid det viktigste. Men vi jobber mye med å presentere det på en måte som er kreativ og spiselig for alle.

Hvorfor tror du at dere har slik appell?

Fordi vi simpelthen elsker mennesker, tror jeg! Det er plass til alle, og det merker folk. Og denne følelsen av varme og tilhørighet er langt viktigere enn at vi også har kul musikk eller at vi fremstår som trendy.

Hvilken aldersgruppe er de fleste i?

Da vi startet for et år siden var de fleste mellom 20-30. Men nå ser vi også flere og flere barnefamilier, folk mellom 30-40, og til og med en hel del over 50. Det er fantastisk å se hvordan kirken forener folk.

Fra gudstjenesten (Foto: Fellowship London)

Er det viktig å presentere kristendommen i en «ny innpakning» for å tiltrekke seg publikum?

Det er et viktig spørsmål! Jesus ga oss beskjed om å «gå og nå alle mennesker». For å oppfylle det er vi er nødt til å snakke folks språk. Min eneste bekymring rundt det å re-style kristendommen vil være hvis vi gikk på kompromiss med det opprinnelige budskapet. Jeg tror det er viktig å være endringsvillig når det kommer til formen, men vi skal aldri endre Guds budskap.

Er det også blitt mer aksept for det å være kristen?

Jeg tror faktisk ikke det. Å være kristen er fortsatt nokså radikalt og vi blir sett på som annerledes. Det er jo ikke normen å delta i en kirke eller å tro på at et menneske, Jesus, kunne oppstå fra de døde. Men det som er vår største utfordring er at mange ser på kirken som motstandere av homofili, sex og annen moro. Det er alltid en kamp å fremstå normalt, men likevel leve et liv for Jesus.

Er du nysgjerrig på mer info om Fellowship London, eller har du lyst til å komme i kontakt med Elijah Kirby? Elijah vil gjerne høre fra deg! Mer info og kontaktinfo finner du her: www.elijahkirby.com eller følg ham på Instagram: elijahkirby

kirkerom

«MC» (møteleder) kickstarter gudstjenesten med å ønske velkommen fra scenen (Foto: Fellowship London)

 

Denne artikkelen er i kategorien Livsnær og relevant, Tilgjengelig.