– Gud er jo gründer

hermund-haaland-2

–I stedet for å sende 12-16 unge voksne til et barnehjem i Kambodsja, ville jeg heller sende dem på internship i to-tre måneder i EU-parlamentet, i kongressen i USA og til en minister i Afrika, sier Hermund Haaland i tankesmien skaperkraft (foto: Ingvild Telle)

Hva kan kirken lære om gründervirksomhet, nyskaping og nettverking for å inkludere, engasjere og å forstå unge voksne i en tid med store samfunnsendringer?

Tekst og foto: Ingvild Telle

– Jeg savnet et kristent miljø der man ville få til noe ut over seg selv. Min erfaring er at mange kristne samfunn fort blir introverte. Man bedriver en bestemt type aktivitet, henger med de samme folkene i både kirken og på fritiden og tar lite initiativ og ansvar utover ”boblen”, sier arkitekt Enok Gåsland (27) på telefon fra London. I tillegg til å jobbe som arkitekt, er Gåsland en del av nettverket tilknyttet det uavhengige tidsskriftet KOTE hvor han blant annet har vært redaktør. Tidsskriftet formidler fag, debatt og kunnskap om våre fysiske omgivelser. Grunnen til at vi har Gåsland på tråden er at han er en av 50 unge voksne som har vært gjennom et ledertreningsår i Tankesmien Skaperkraft. Hvorfor? Han savnet innovative kristne forbilder i lederposisjoner, og ønsket å finne likesinnede. Gåsland mener kirken må bli flinkere til å se ut over seg selv og i større grad ta del i den generelle samfunnsutviklingen.

Misjonstur til Stortinget

– I stedet for å reise på leir eller misjonstur til Latvia, hvorfor reiser man ikke på tur til Stortinget og lærer om hvordan samfunnet henger sammen? For mange unge voksne er ikke misjonsmarken i Afrika, sier Martine Tønnessen (27). Også hun har tilbakelagt et år med ledertrening ved Tankesmien Skaperkraft. Misjonsmarken hennes er der de store beslutningene tas; ikke på et barnehjem i den tredje verden, men blant politikere og ledere i store selskaper og organisasjoner. Også Tønnessen ønsker en kirke som er en del av samfunnsutviklingen.

rs1_0406

For mange unge voksne er ikke misjonsmarken i Afrika, sier Martine Tønnessen (27).

– Hvis kristne ikke tør ta rollene som kan påvirke samfunnet, enten det er å bli gründer, næringslivstopp eller politiker, så kan ikke kristne påvirke samfunnet heller. Kirken må være mer enn et sted for åndelig føde, mener Tønnessen.

Da studievalget falt på samfunnsøkonomi, fikk hun mange spørsmål fra kristne venner. Hvorfor ville hun det? Hvorfor ikke bli sykepleier? Det var jo mye mer nyttig å ha med seg dersom hun skulle på misjonstur.

Innfiltrert

I løpet av de siste 12 årene har over 1000 ungdommer blitt loset gjennom ledertreningsprogrammet til Ten Sing Norway. Med vekt på lederskap, musikk og arrangementsproduksjon, har dette bidratt til at musikk-Norge har fått en hel haug med musikalsk, teknisk dyktige medarbeidere. Om noen i P3 Gull, Melodi Grand Prix eller Allsang på grensen kjenner en som er kristen? Gjett om!

Hermund Haaland er mannen bak Tankesmien Skaperkraft. Han ønsker at de unge voksne som gjennomgår deres ledertreningsår, på samme måte som ved Ten Sing Norway, på sikt blir mange nok og viktige nok. For hva skjer da? Jo, man får et nettverk av ledere i betydelige posisjoner i Norge og i utlandet, som alle er forankret i en kristen tro og som kan formidle kristne grunnverdier.

Ideen fikk Haaland da han selv var en ung student ved NHH i Bergen. Under utdannelsen åpenbarte det seg en ny verden for han: et nettverk av internasjonale ledere, meningsbærere og anerkjente forelesere – ingen av dem kristne.

  1. juledag våknet han opp med en ide om en global ledertreningsskole.

–I stedet for å sende 12-16 unge voksne til et barnehjem i Kambodsja, ville jeg heller sende dem på internship i to-tre måneder i EU-parlamentet, i kongressen i USA og til en minister i Afrika. Teori-delen vil handle om å kjenne Gud og seg selv bedre, men i stedet for å ende opp med bibelskole på CV-en, noe mange arbeidsgivere synes er litt rart, vil deltakerne få relevant erfaring fra to-tre toppledersteder i verden. Med det på CV-en vil viktige dører åpne seg, sier Haaland og viser til 1. Mosebok, der det står at mennesket er satt til å forvalte jorden.

– Det handler også om å ta ledelse. Ta for eksempel jordens vannressurser: skal man forvalte dem, må man ha næringspolitisk innflytelse. Det samme gjelder olje, mat, vind- og solkraft. Og for å kunne påvirke systemene som sirkulerer rundt naturens ressurser (og arbeidsplasser), må man kjenne spillereglene og – ikke minst – menneskene, sier han.

Lys og salt

Martine Tønnessen gleder seg til å vende tilbake til samfunnsøkonomistudiene. Etter ledertreningsåret fikk hun større tro og motivasjon på at hun er på ”riktig hylle” i livet. Det gjorde at hun også turde å ta utfordringen om å bli nestleder i KrFU, og hun skal delta på oljemesse i Stavanger. Hvem vet, om 10 år er kanskje nettopp Tønnessen den som peker Statoil i retningen av etiske investeringer?

– Det er ikke direkte frelse av mennesker, men likevel en slags misjon, smiler Tønnessen.

Og Hermund Haalands misjon? Den er å være med på å påvirke Norge med kristne verdier på en positiv måte. Å finne propellene og hjelpe dem med å lykkes.

– Vi må vi utruste neste generasjon til å tenke litt annerledes. Vi må finne propellene og vi må hjelpe dem å lykkes, sier Haaland.

Det er så mye gull blant unge, kristne ledere, men de ikke blir trent til å tenke som en grunder eller en leder. Vi må utruste dem til å tenke annerledes – for verden i seg selv kommer til å være annerledes, sier han.

Tankesmien Skaperkraft:

  • Etablert i april 2011 av blant andre Hermund Haaland.
  • Tilbyr ledertreing for unge voksne i alderen 19-26 år gjennom ett år med opplæring og utvikling.
  • Ledertreningsåret er for dem som har vist lederinitiativ og har ambisjoner om å utøve samfunnsbyggende lederskap.
  • Skaperkraft er inspirert av Bibelens grunnleggende verdier og klassisk kristen tenkning.
  • Tankesmien Skaperkraft engasjerer seg særlig i tro og samfunn, relasjonisme, økonomi, næringsliv og nyskaping, forvaltning og solidaritet, helse og livskvalitet, samt utdanning.
Denne artikkelen er i kategorien Livsnær og relevant, Relasjoner og fellesskap.