Eksistensielt bokbad

Alf Kjetil Walgermo snakker med Eivind Buene

Vårt Lands kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo snakker med Eivind Buene om hvor vi finner de virkelige frigjørende kreftene. Og vet man hvor lang man kan gå før man har gått for langt? (Foto: Elin Krogedal)

I Litterært skriftemål møter du forfattere som snakker om livets små og store spørsmål. Og får du ikke vært der, kan du høre det hele som podcast.

Tekst: Christina Skreiberg

Det er onsdag kveld, og vi befinner oss i en bar på Kulturhuset, i Oslo. 30-40 litteraturinteresserte har møtt opp til Vårt Lands regelmessige arrangement Litterært skriftemål.

Det er avslappet stemning, dempet belysning og tente lys. Folk i alle aldre har samlet seg rundt små bord. De skal straks høre romanaktuelle Eivind Buene i samtale med Vårt Lands kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo om Oppstandelse. En roman om to par som utforsker de seksuelle og menneskelige grensene for frihet. 

Eksistensielle spørsmål. Tolv forfattere er blitt dybdeintervjuet i Vårt Lands arrangement siden det startet opp for to år siden.

– Vi ser etter litteratur som har noe eksistensielt ved seg, som utmerker seg ved å berøre tro, tvil og eksistensielle spørsmål, sier kulturredaktør Walgermo, som selv er forfatter. I samtalene tar han opp litterære spørsmål så vel som spørsmål knyttet til politikk og religion.

Sjelelige spørsmål. I Eivind Buenes roman søker en mann friheten i kristenfundamentalismens totale overgivelse. Buene stiller spørsmål om seksuell selvrealisering og religionens tilbakekomst. Hvor finnes de virkelig frigjørende kreftene? Vet man hvor langt man kan gå før man har gått for langt?

Tidligere har forfattere som Helga Flatland, Ingvild H. Rishøi og Edvard Hoem vært innom Litterært skriftemål. Med Flatland snakker Walgermo om lykkeforventning og sjelenød. Hvor går grensen mellom depresjon og misnøye? Hva skjer når livet ikke svarer til forventningene? Mens Edvard Hoem forteller at han savner livsalvoret, og Rishøi om det skjøre mennesket, klimapolitikk og happy endings.

– Forfatterne får gjerne litt andre spørsmål enn de får i tradisjonelle bokbad, sier Walgermo.

Også på podkast. Disse samtalene kan du høre som podkast. Slik at også du kan høre de fine dialogene nevnt over. Samtalene tas opp live, og legges stort sett ut uredigert. Dialogene kan inspirere til videre refleksjon, kanskje til en god samtale? Og ikke minst, vil du få innblikk i spennende litteratur som tar opp alle disse spørsmålene.

Attraktivt. Kveldene har blitt et attraktivt sted for litteraturinteresserte. Og har også fått et godt rykte i forfattermiljøet.

– Det har blitt et arrangement mange forfattere ønsker å delta i. Publikum består av folk i alle aldre, og også mange i alderen 18-30 år, sier Walgermo.

– Blant publikum er det en blanding av folk fra religiøse miljøer og fra litteraturmiljøet. Og det er slik vi ønsker at det skal være. Da blir det en fin møteplass.

 Sjekk ut littskrift.no

skriftemal-nils

Forfatter Nils-Øivind Haagensen forteller om å miste en som er nær og om hvordan boken Spredning ble til. FOTO: Elin Krogedal

 

Forfatter Levi Henriksen forteller om hvordan boken Harpesang ble til. Og ja, tittelen peker til Bibelen og kong David. - Kong David er den fremste låtskriveren i historien, sier forfatteren. FOTO: Håvard Krogedal

Forfatter Levi Henriksen forteller om hvordan boken Harpesang ble til. Og ja, tittelen peker til Bibelen og kong David. – Kong David er den fremste låtskriveren i historien, sier forfatteren. FOTO: Håvard Krogedal

Denne artikkelen er i kategorien Livsnær og relevant, Tilgjengelig.